Vtipné čtení o šílené cestě Francií po stopách nejfamóznějších jídel. Na kole! Autorka přespávala pod stanem nebo v nejlevnějších motelech, aby si za ušetřené peníze dopřála opravdu kvalitní jídlo. Je to skvělá sonda nejen do francouzské kuchyně, ale i mentality.
„V nabídce je několik sezonních specialit - crêpe s divokým chřestem, vepřovou krkovicí z místního chovu a parmazánem, s plžem, pyré z hlíz krabilice a chřestu - navíc ke standardnímu jídelníčku, na kterém je 48 položek, od hemenexu až po mořské řasy a hřebenatky. Začínám panikařit, stejně jako když jsem byla konfrontována se všemi těmi ústřicemi a chvíli koketuji s myšlenkou, že bych si pod záminkou výzkumu objednala všechno.“ Felicity Cloake pracuje jako novinářka a food bloggerka pro deník The Guardian a časopis New Statesman. Je to znát, protože celý text působí lehce a kompaktně.
Hodnocení: 100 % Trochu jsem se bála, že to bude hlavně o cyklistice, ale pro Felicity je kolo především milovaný dopravní prostředek, který jí umožnil poznat Francii líp než z auta a navíc si užít spoustu legrace. Třeba když nevyšlo počasí a ona se šla najíst do restaurace v dresu, ze kterého odkapávala voda nebo se musela i s kolem vtěsnat do přeplněného vlaku.
Daleko víc je to čtení o jejím zkoušení toho nejlepšího, co francouzská kuchyně nabízí. Pečivem počínaje a burgundským hovězím konče. Felicity je rozhodně vždycky při chuti. Upřímně si neumím představit, že bych na místě nepraskla, natož pak ještě šlapala x kilometrů na kole do kempu. I tohle mi přišlo mimořádné - nejen, že se autorka přepravovala Cherbourghu až do Paříže kolmo, ale přespávala tak levně, jak to jen šlo, prostě proto aby ušetřila na to skvělé jídlo.
Kniha byla dokonale vyvážená - vtipné, osvěžující, lehké vyprávění proložené informacemi pro budoucí návštěvníky Francie a samozřejmě recepty. Dozvíte se, jak si připravit tu nejlepší omeletu i to, že pokud jde o otvírací dobu francouzských podniků a památek, budete překvapeni, jak moc se realita rozchází s tím, co mají napsané na webu nebo přímo na dveřích.
Autorka dokonale zprostředkovala všechny chutě a vůně, takže bez zásoby vína, cideru, sladkého pečiva a sýru tu knihu ani neotvírejte. (Možná u ní i přiberete.)
Mám tenhle typ letního čtení ráda a děkuji za něj nakladatelství Beta, u kterého ho můžete pořídit s krásnou 25% slevou.
„V pondělí má zavřeno u mnoho menších obchodů a pekáren a zdá se, že v srpnu si dopřává letní dovolenou celá země. Pamatujte, že skoro všude je zavřeno 1. května, 14. července (výročí dobytí Bastily) a v menší míře i na svátek Nanebevstoupení Páně [výčet pokračuje dál]. Bez ohledu na tento malý seznam bude mít nejméně polovina míst, které chcete navštívit, zavřeno. (Poznámka: pomáhá mi počítat do desíti, než se rozhodnu kopnout do zavřených dveří.)“