"Nekopej si hrob nožem a vidličkou."
"Všichni ti, kdo nemají čas na cvičení, si dříve nebo později budou muset najít čas na nemoci."
"Tolik lidí dnes počítá kalorie, a tak málo jich počítá chemikálie."
"Poslouchejte svoje tělo. Je chytřejší než vy."
Amelia Freer je výživová poradkyně. O jídlo se začala víc zajímat v souvislosti s vlastními zdravotními problémy. Ve 28 letech začala studovat výživu na The Institute of Optimum Nutrition, od té doby se v oblasti výživy průběžně vzdělává, čte vědecké práce o výživě a jejím vlivu na lidské zdraví, účastní se konferencí a workshopů, v knize se často odvolává na různé studie ap. Má v Londýně vlastní kliniku, a svoje klienty se snaží primárně nikoli zhubnout, ale uzdravit tím, že je naučí získat zdravý vztah k jídlu. Knížka Jíst, mládnout, radovat se (v originále Eat, Nourish, Love - ano, je to analogie s knížkou a potažmo filmem s Julií Roberts) není žádná kuchařka. Je to pojednání o jídle, které může stejně dobře léčit jako škodit.
Od té doby, co se poměrně intenzívně zabývám výživou, jsem četla bezpočet článků a názorů na to, co se teď považuje za zdravé - samozřejmě je hodně zdrojů i protiřečících si výzkumů i zkušeností na vlastní kůži - v knížce je přehledně shrnuto takové společné jádro.
Díky své (snad dvanáctileté) praxi jako výživová poradkyně i díky svému vlastnímu přerodu si Amelia uvědomuje, že každý člověk je individualita a že neexistuje jediný správný způsob výživy, který by pasoval všem. Postupem času sice došla k tomu, co by bylo dobré z jídelníčku vyřadit, ale nikomu nic nenutí, jen doporučuje a to ještě s pochopením:
Amelie je ve výběru používaných potravin a ingrediencí poměrně dost striktní. Na druhou stranu ale nikoho nenutí, aby to (všechno) dělal podle ní. Jen předkládá, co funguje pro ni a hodně věcí má vědecky podložených. Navíc je vysoce praktická (protože si procesem zásadní změny svojí výživy sama prošla) a přechod na zdravější životní styl se lidem snaží co nejvíc ulehčit. Je proti dietám, dietní průmysl obviňuje z toho, že dal lidem mylnou představu o tom, co je zdravé a pro tělo přínosné.
Součástí knihy jsou recepty, ale rozhodně nejde o kuchařku. Sekce Recepty obsahuje jen asi 20 položek - kromě dvou s bezlepkovým pečivem tam opravdu nejsou žádné primární zdroje sacharidů a ani živočišné mléko v jakékoli podobě, ale zato je použito červené maso, ryby, drůbež, krevety, vejce. Jednoduché recepty jsou uváděny v celé knize jako ilustrace toho, co se zrovna probírá.
Kniha v některých pasážích působí skoro až jako praktická příručka psychologie (typizace jedlíků, emoční vztah k jídlu…), což jednoznačně považuji za plus. Často je použito spojení "vystoupit ze své komfortní zóny" - to je něco, co už jsem si uvědomila také a co se snažím svým klientům ulehčovat. Ono totiž zavést ve svém životě nějakou změnu chce čas a chuť, a i když člověk tuší, že by mu ta změna prospěla, tak se prostě v životě plném rutiny i nedostatku času neodváží. A když se nakonec náhodou odváží, často je překvapen, jak to bylo jednoduché - ale pořád jde o ten první krok. V knížce je toto popsáno a Amelia předkládá i tipy, jak změny provést s co nejmenším úsilím.
Principy, které znamenají "vystoupení z komfortní zóny" pro mne (neboli uznávám, že na tom asi něco bude, ale myslím, že k tomu nikdy plně nedospěji a asi ani většina čtenářů) - ale je dobré se nad nimi zamyslet a provést třeba jen dílčí, malé změny:
Jíst, mládnout, radovat se je knížka, kterou se rozhodně vyplatí mít doma. A spíš než mezi kuchařkami ji zařadit do poličky s knihami o zdravém životním stylu. Nebo ještě lépe nechat si ji ležet na nočním stolku, občas si kousek přečíst, zapřemýšlet a pak se některé principy pokusit zavést do vlastního života. Počítá se každá malá změna, a tahle knížka velmi inspirativně ukazuje, jak na to.
Jíst, mládnout, radovat se
počet stran 272, cena 279,- Kč. Knihu můžete zakoupit ZDE.